Modemaffian

Modemaffian

Mode är så mycket mer än fina kläder av dyra märken. Mode är inte något man följer, det är något man är. Är man mode så kan man kanske säga att man följer det automatiskt. Däremot så betyder det inte att man följer de stora modehusens i förväg bestämda trender utan man följer sitt eget mode.

Ens egna mode kan naturligtvis vara väl synkat med de stora modehusen men det finns även många andra typer av moden som människor tenderar att följa. Här är tanken att vi ska titta lite på allt möjligt och försöka att göra det från ett modeinriktat perspektiv. Några enkla exempel. I lumpen fick jag lära mig att alla tester och undersökningar visade att enfärgade kläder fungerade som bättre kamouflage i skogen än mönstrade, i synnerhet vassa mönster. 

Om vi utgår från att det där om enfärgade uniformer utgör bättre kamouflage än flerfärgade så kan vi dra slutsatsen att valet av uniform inte enbart handlat om funktionalitet utan att stil och design har fått vara med och avgöra. Alltså, modet. Vi kan också titta på våra svenska skidåkare, eller alla skidåkare egentligen men vi nu fokuserar på de svenska skidåkarna så kan det ju te sig märkligt att deras kläder. Normalt sett så brukar svenska idrottare när de tävlar för Sverige att ha blåa och gula dräkter. Oftast med gul överdel och blåa byxor. I längdskidåkning så har man nästan uteslutande vita dräkter och det händer också att man knappt kan hitta något gult eller blått på dräkten. Vilket kan vara lite märkligt.

Här har vi egentligen två intressanta aspekter att titta på. Dels det där med gula och blåa dräkter. Det är ganska naturligt och mer eller mindre kutym i sportvärlden att man tävlar i de färger som landet man representerar har i sin flagga. Däremot så ser man att år efter år så har dräkterna förnyats och gjorts snyggare och mer moderna och tidsenliga. Det är så klart beroende på modet. Gällande de svenska skiddräkterna så ryktas det om att Per-Erik Hedlund som var en stor stjärna när det kom till längdskidåkning vägrade att använda den skiddräkt han blev tilldelad utan han insisterade på att använda sin helvita dräkt som hans klubb designat och låtit sy upp åt honom.

Landslagsledningen ska ha försökt att få honom att använda den nationella dräkten vilket han vägrade. Landslagsledningen ska då ha gett vika och låtit honom att tävla i den via dräkten. 1928, tävlandes i den vita dräkten, så gjorde han succé. Han blev den första, av många, svenska olympiamästare på skidor. För att hedra hans minne bestämdes det att den svenska landslagsdräkten i längdskidor skulle bli vit. Varför han så gärna ville ha den via dräkten istället för den officiella landslagsdräkten vet jag inte, men kan det ha varit ett modemedvetet val? Ovanstående är två exempel på där man kan se på händelser ur ett modeperspektiv. Till vardags så kan vi också se att nästan alla människor väljer att klä sig och handla sina kläder enligt något visst modeinriktat mönster.

Även andra artiklar så som mobiltelefoner, bilar, TV-apparater och så vidare präglas ofta av just den personens modeinriktning. Personer som gärna klär sig lite flott med olika typer av kostymer eller liknande lite högre ansedda plagg väljer ofta att köpa andra prylar som passar deras stil och image. Kan du tänka dig någon i en fin kostym som går omkring i en billig klocka för 250 kronor? Det är inte så vanligt nej. Ni ser var jag är på väg, även om man inte följer modehusen så har de flesta ett eget mode som de väljer att följa.