Kroppsmode del 1

Kroppsmode del 1

Mode handlar inte bara om kläder och prylar utan om utseende också. Hur man väljer att ha sitt hår, hur man väljer att sminka sig, eller att inte sminka sig och vilket kropp man har. Det här ett ganska känsligt ämne och det är väldigt svårt att diskutera det utan att trampa någon på tårna. Vanligtvis är det överviktiga vars tår man trampar på.

Hur det kommer sig att det oftast är just deras tår som blir skadade i diskussionen får vi spara till en gång. Först och främst så är ett av problemen till den ganska infekterade debatten i ämnet problemet med ätstörningar. Det här är inget man ska se på lätt då det är ytterst allvarligt och en ganska vanlig sjukdom, framförallt bland unga tjejer. Det är otroligt problematiskt. Hur man ska råda bot på det är det väl ingen som egentligen vet riktigt. Eller i alla fall ingen som kan få sin röst hörd ordentligt som vet det. Man beskyller ofta modeindustrin för påtvingade orimliga ideal som gör att unga tjejer vill se ut som sina idoler och därför svälter sig själva.

Om jag får spekulera lite fritt kring ämnet och på förväg ber om ursäkt om jag trampar någon på tårna så kan ni fortsätta läsa. Vill ni inte riskerade att bli trampade på tårna eller inte vill läsa min teori kring det hela så sluta läsa nu. Min största känga kommer att delas ut till föräldrar då de har det yttersta ansvaret. Varför ska ni få höra nedan. Idealen som vi får från Victoria secrets och andra modehus anses onaturligt och att modellerna för dessa agenturer är ohälsosamt smala och så vidare.

Visst förekommer det tjejer som är ohälsosamt smala men om vi tittar på till exempel victoria secrets fasion show så är majoriteten av tjejerna inte ohälsosamt smala utan de är bara smala. Det är naturligtvis inte speciellt önskvärt att alla unga flickor ska drömma om att ha en pinnsmal kropp och gigantiska bröst och där benen ser onaturligt långa ut. Men även om det är en bransch som jag egentligen inte uppskattar allt för mycket så kan man inte lägga all skuld hos dem. Något annat som också är onaturligt, säkerligen mer onaturligt än Victoria secrets modelltjejer är det raffinerat socker. Det är här föräldrar får sig en känga. Det är ert ansvar att se till att era barn inte äter godis och dålig mat som gör dem tjocka.

Ytterst få personer är naturligt tjocka och kan inte gå ned i vikt för att övervikten är genetiskt betingad eller resultat av en sjukdom. De allra flesta överviktiga är det för att de äter mer energi än vad de gör av med. Ja så är det, det spelar ingen roll hur mycket man vill skjuta över skulden till någon annan men så är det. När det då kommer till barn och unga så är det föräldrarnas ansvar.

Varje gång jag ser två föräldrar, smala så väl som överviktiga som går in på McDonalds eller Burger King med sitt barn blir jag förbannad. Maten på dessa typer av ställen är enormt energirik, väldigt näringsfattig och dränkt i socker och fett. Det är inte sådant som ett barn bör äta och dessutom så är det inte naturligt, om vi nu ska prata om naturliga saker. Man kan inte med ena handen klaga på Victoria Secrets modeller och med andra handen tycka att det är naturligt att äta massproducerad snabbmat med enormt onaturliga mängder av fett och socker. När ett barn är överviktigt så är det föräldrarnas fel. Föräldrarna kan ha misslyckats av många olika anledningar.

Min gissning är att lathet och okunskap är de två främsta anledningarna. När man ska skaffa sitt första barn är det många som börjar läsa massa böcker om hur man ska uppfostra barn och hur man ska ha hand om dem och hur barnen passerar olika cykler och man ska veta vad som sker i varje cykel och vilka behov barnet törstar efter i dessa och så vidare. Däremot verkar många helt missa det där med vad man ska ge barnen för mat. Det finns så klart rekommendationer som säger att de inte ska äta ditten och datten och så vidare men överlag verkar informationen var knapphändig och föräldrarnas kunskap och vilja att ta till sig information ytterst begränsad. Dessutom så är det säkert så att föräldrarna själva lever i någon form av förnekelse över deras egna odugliga födointag. Alla som på något sätt arbetat med kost, träning och hälsa vet precis vad jag talar om.

Människor som säger saker som ”men jag äter ju nästan ingenting” eller ”jag äter ju nyttig mat men går ändå inte ned i vikt” men ändå är överviktiga förstår inte själva hur det kommer sig att de har lite muskler och mycket fett. De vet helt enkelt inte vad det är de stoppar i sig. Fikabrödet på jobbet tror man inte är någon fara. ”Det var ju bara en liten bulle”. Dessutom så äter vi på tok för lite grönsaker. Jag känner nu att jag kan prata om det här på tok för länge och ska försöka att runda av. För att sammanfatta det hela lite så menar jag att föräldrar är orsaken till att barnen är överviktiga och det kan bero på okunskap, lathet eller något annat. Att skjuta över skulden till modehusen är fel.

Modehusen bör syna sig själva i sömmarna, absolut, men i grund och botten så handlar det om eget ansvar. Barn kan inte ta eget ansvar och det är då föräldrarna som ska ta ansvar för barnen. Att ge barn mat som gör dem överviktiga är en synd och borde inte ses på med blida ögon. Dessutom är det också just den typen av föräldrar som ger sina barn dassig mat som gör dem tjocka, som inte motiverar sina barn att syssla med fysiska aktiviteter. Eftersom vi varit inne på ätstörningar som främst drabbar unga tjejer så tänker jag här fokusera på just dessa. Fördelen med att äta en hälsosam kost är inte bara att man håller sig frisk och inte blir tjock, man mår bättre mentalt också. Om du dessutom tränar något som damfotboll, gymnastik, innebandy, skidåkning, handboll osv så kommer kroppen att reagera därefter.

Problem med övervikt och kroppskomplex minimeras och risken för anorexi eller andra ätstörningar likaså. Anorexi och andra ätstörningar är en psykisk sjukdom och jag misstänker att den grundar sig i dålig självkänsla vilket kan bero på många olika saker. Stökigt hemma, mobbing i skolan eller något annat. Föräldrar måste se till att barn växer upp i en trygg miljö och där de får en välbalanserad och hälsosam kost tillsammans med ordentligt med fysisk träning. Barn som växer upp i en sådan miljö löper, i min tro, oändligt mycket lägre risk att fastna i en ätstörning. Dessutom kommer hon att må bättre, känna sig bättre och se bättre ut som ett resultat av det hela. Det ger också henne en bra grund för ett fortsatt hälsosamt liv efter myndig ålder då föräldrarna inte längre är de som bär de yttersta ansvaret för sina barn. Sluta dalta med dåliga föräldrar och låt dem inte skjuta över skulden till andra då det yttersta ansvaret är deras.

De gör sig själva och sina barn en rejäl otjänst genom att låta dem äta skitmat och godis. När jag var liten så fick vi lördagsgodis. Det var en liten påse godis som jag och mina syskon fick plocka ut i affären när vi var och handlade. Sedan fick vi äta detta efter middagen när vi tittade på TV hela familjen. Nuförtiden är alla påsar i gigantiska. Läsk bör vara totalförbjudet och det finns ingen anledning att någonsin ge ett barn läsk. Det finns jättegoda juicer som också innehåller massor med socker men de är i alla fall något bättre än läskedrycker. Dessutom så bemöts människor med ett välmående yttre bättre av omvärlden. Nu är det egentligen inte en anledning till att hålla ett välmående yttre då ingen ska behöva bedömas utifrån sitt utseende men tyvärr är det så världen fungerar så att ge sina barn hälsosam mat och inspirera dem att träna gör att de kommer att få ett vänligare bemötande i den annars väldigt hårda verkligheten. Sug på den!